Fitness çalışmalarında özellikle aletli çalışmalarda veya toplu seans çalışmalarında yaşı kesin bir rakamla sınırlandırmak gereksizdir. Çünkü her yaşın kendine kendisine göre değişik amaçları ve özel çalışması türü ve şekli olması doğaldır. Ancak çalışmalarda beklenen ve gerçekleştirilmeye çalışılan amaç çalışma kapasitesi, algılama fiziki yapı ve birçok husus kişiden kişiye değişiklik gösterir ve göstermesi de doğaldır.
Bunları şöyle sıralıya biliriz.
· Kişinin kabiliyeti.
· Yeteneği.
· O anki sağlık durumu.
· Fiziksel rehabilitasyonu.
· Ve sağlığını koruna arzusu.
Bu tür çalışmaların kişiye veya kişilere göre ayarlanması dahada etkin ve sağlıklı olacaktır. Tabi burada eğitmenin bu konulara vakıf olması ilk aranan özellik olmalıdır.
YAŞLA İLGİLİ DEVRELERİ ŞÖYLE SIRALIYA VEYA GURUPLANDIRA BİLİRİZ.
1. Başlangıç devresi. “çocukluk ve gelişim evresi”
2. Gelişme yüklenme devresi “Orta yaş devresi”
3. Gelişme yüklenme devresi “Orta yaş devresi”
Başlangıç devresi. “çocukluk ve gelişim evresi”
Genel bir kaide olarak gelişmekte olan bir çocuğa 10 yaşını tamamlayıncaya kadar ağırlık çalışması yaptırılmamalıdır. Genellikle bu yaşlarda çocuklar salonlara geldiklerinde bunlara sporu sevdirmek ve sporun faydalarını anlatmak ve oyunlarla esneklik kazandırıcı gelişmesine yardımcı olacak hareketleri seçip uygulamak en doğrusudur. Bu hareketler genelikle salonlarda esneklik ve acıcı eksersizler ve hareketler en doğru olanıdır fit topları veya jimnastik top ve lastikleri ola bilir. 10- 13 yaş aralığında gelişimi normal devam etmekte olan bir çocuk için ağırlıklarla “hafif ağırlıklarla kesinlikle kendi ağırlığını geçmeyen ağırlıklar” hafif olarak ön çalışmalara başlaya bilir salonlarda yapılan acıcı ve gerdirici seanslara ala bilirsiniz. Bu yaşlarda yapılacak hazırlık çalışmaların çok faydalı olup ileride vücut geliştirme klasik body, Fitness veya ağırlık çalışmalarına kondisyon çalışmalarına ek olarak her hangi bir spor branşının ilk temellerini de burada atmış ola bilirsiniz.
Ve Vücut olarak gelişimi için en iyi dönemdir. Ayrıca bu yaşta spor disiplinini ve alışkanlığını da kazanacaktır. Kendi yaşıtlarından daha sağlıklı olacaktır.
Şu hususlara da dikkat edilmelidir.
· Azami kaldıra bileceği “maksimal” tahmini ağırlığın % 40 üzerine çıkılmamalıdır.
· Programlarında bir günde yani bir çalışmada sadece iki ayrı kas gurubuna hitap etmelidir.
· Toplam 4 veya 5 harekketen olmalıdır.
· İki seten fazla olmamalıdır “her hareket”
· Tekrarlar 6 ila 8 in üzerine çıkılmamalıdır.
· Tüm çalışma süresi 30 dak. Geçmemelidir.
· Harekete başlamadan öncesi veya sonrasında kültür fizik,zıplama,barfikste asılma salanma ve gerdirme hareketleri yapılmalı ve yaptırılmalıdır.
Büyüme cağında boyun uzaması, çatının gelişmesi ve kasların uzamasına yardımcı olunmalıdır. Acıcı hareketler secilerek. Kemik uçlarına baskı yapan hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu kurallara dikkat edilirse çocukların ebeveynlerinin de endişelenmelerine gerek kalmaz.
Gelişme yüklenme devresi “Orta yaş devresi”
Bu devre kişinin ideal çalışma devresi de diye biliriz. Bu yaşa kadar ön çalışma yapmış ve kendisini hazır hissedenler ve genelde 16- 25 yaş sınırı veya arası olmakla beraber Fitness çalışmalarının yaşı yoktur da diye biliriz bu yaşlarda kişinin en verimli çağlarıdır. Bu yaşlarda aktif olarak Fitness faaliyetlerine katıla bilirle 45 dak ila 1 saat arası nabzın % 65 ila 80 arasındaki aktivitelere girerek çalışma yapa bilirler. Vücut geliştirme sporu içinde ideal bir yaş aralığıdır.
Bu yaş devresinde çalışmalar aletli Fitness çalışmalarındaki uygulamalar gibidir.
· Günde 2 veya 3 adale gurubu
· Setler 3–4 arası.
· Tekrarlar15–25 arası
· Her hafta bir adale gurubuna yer verilmelidir.
· Süre olarak 1 saat civarı yeterlidir.
Gelişme yüklenme devresi “Orta yaş devresi”
Aslında bu devreyi yaşla sınırlandırmak gereksiz. çünkü belirli yaşlardan itibaren kaslardaki zayıflamayı gidermek eklem yerlerini ve bağ dokularını güçlendirmek ve özellikle yağlanmayı önlemek forum kazanmak ve rehabilitasyon yapmak düşüncesiyle eksersiz yapmaya başlayan veya salonlardaki her hangi bir aktivite ya başlayan insanların sayısı gittikçe artmaktadır. Ve temelde sağlıklı yaşam amacı güdülmektedir.
Bu nedenle yaş sınırlaması değil de eksersiz ve yükleme yoğunluğunu ayarlamak söz konusu olmaktadır. Buna göre 40 yaş biraz daha dikkatli ve kontrollü 50 yaşlarda ise biraz daha hafifletilmiş eksersiz programları ile çalışmaları yaptırıla bilir. Setleri ve kiloları azaltarak çalışmaları yapa bilirsiniz. Yarışmacı olanların dışında da sağlık için kilo almanın veya vermenin de deformasyon için önemli olduğunu gözden uzak tutmayın. Her zaman yaşla ilgili gelişmeleri göz önünde tutarak güvenilir ve bilisel çalışmaları takip edin.
Yapılan bilimsel çalışmaların sonucunda vücut geliştirme ve Fitness çalışmaları belirli ölçülerde bilhassa yaşlılık veya ilerleyen yaş devresinde doktorlarca uzmanlar tarafından yapılması önerilen aktivitelerdir.
Yaşlılık devresi bünyenin vücut geliştirmede ve Fitness tan destek görerek en önemli devre olup bitiş yaşı da yoktur. Bu çalışmalar sizi bambaşka bir vücut ve sağlık kazandıracak ve sınırsız bir yaşam zevki verecektir.
İhtiyarlık kavramı : “Yaşlı” kavramı için sabit bir tanımlama yoktur. Ancak yaşlanma ile ilgili bilimsel veriler vardır. İnsan yaşlanmaya doğumdan itibaren başlar. Burada ayrılması gereken iki unsur vardır. Biyolojik ve kronolojik yaşlanma. Kronojik yaşlanma doğum tarihine bağlı olarak değerlendirilen yaşlanmadır. “insanın hissetiği yaştır” deyimi çok doğrudur. Ve burada anlam kazanmaktadır.
Yaşlılıkta Fitness gerekliliği:
Doğal olarak orta yaştan itibaren vücudun hareketliliği ve gücünde bir azalma olur. Bu yaşlalar da çeşitli hastalıklar ortaya çıkar.
Örneğin: sırt propleri, eklem ve kas ağırılaraı ve birçok hareketliliği kısıtlayan rahatsızlıklar. En çok görülen durumlardır. Özellikle 45–50 yaşlarından sonra kalp ve dolaşım hastalıkları genelikle sanayi toplumunda ölümlere neden olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder